A sólyom végveszélyben (Black Hawk Down, 2001)

2024. szeptember 18. 22:09 - Paracord

Amerikai film, rendező: Ridley Scott, készítés éve: 2001.

Rangerek és Delta Force különítményesek közös akciója zajlott 1993. október 3-án az afrikai Szomália fővárosában, mely később a mogadishui csata néven lett ismert. Az akciót eredetileg William F. Garrison tábornok törzse 50-60 percesre tervezte: egy gyors behatolással az Aidid nevű helyi hadúr területére. A cél az említett hadúr fontos helyetteseinek és embereinek elrablása, túszul ejtése volt.

solyom.jpg

A bevetett erők: 75 ranger, 40 deltás és 12 terepjáróban további különítményesek. A haditerv nagyban épített a váratlanságra. Ám sajnos a meglepetés elmaradt, mert a meginduló helikopterekről szinte azonnal értesítették Aidid hálózatát, így a szomik felkészülten várták az amerikaiakat. A szomáliai harcosok az egész várost a rangerek ellen fordították, mozgósítva több száz állig felfegyverzett helyi lakost, így a bevetés egyetlen óra helyett két teljes napra elhúzódott, és 19 amerikai katona halálát hozta.

Bár az angol Wikipedia 300 és 700 közé teszi az elesett szomáliaiak számát, a csata egyértelműen az amerikai hadtörténelem egyik legnagyobb kudarcaként vált ismertté. Ridley Scott komolyan vette a nevezetes bevetés feldolgozását: életszerűen, teljes realizmussal készítette el filmjét, melynek címébe az amerikai hadsereg egyik szimbólumaként ismert Black Hawk helikoptereket hA elyezte el (Black Hawk Down) nagyon is találó módon. Filmjében érzékletesen jelenik meg a dráma, a bekerített amerikai katonák elkeseredett küzdelme, mely már az első néhány óra után reménytelennek tűnik.

solyom_vegveszelyben2.jpg

Látunk sebesült és haldokló fiatalokat, akik egy rosszul megtervezett akció áldozatai lesznek sok ezer kilométerre hazájuktól és családtagjaiktól. Scott a főszerepekre is tehetséges színészeket kért fel: Tom SizemoreEwan McGregorEric BanaJosh Hartnett alakítják azokat a katonákat, akiken az akció nagy része múlott. A végeredmény egy véres, izgalmas és átélhető háborús dráma, mely elgondolkodtatja a nézőt arról, hogy egy-egy rossz politikai vagy katonai döntés mennyi áldozatot eredményezhet azok között, akik a legtöbbet hajlandóak adni hazájukért. Az egyik legjobb film ebben a műfajban.

***

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://baracus.blog.hu/api/trackback/id/tr4518494576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása