Kémek a Sasfészekben (Where Eagles Dare, 1968)

2024. szeptember 18. 22:07 - Paracord

Az 1968-as Kémek a sasfészekben című háborús film Brian G. Hutton rendezésében egy igazi klasszikus. Bár a cselekmény nem valós eseményekre épül, a történet logikája, a német kémhálózat bemutatása és a helyszínek megjelenítései valósak.

kemek_sasfeszek.jpg

A Salzburg közelében fekvő ausztriai Hohenwerfen vára maga a Sasfészek (Schloss Adler), ahol a németek kémközpontja működik a háború idején. Legalábbis a film szerint. Ide viszik a németek az általuk elfogott Carnaby tábornokot, akiről nem tudják, hogy valójában csupán egy színész. A szövetségesek szándékosan intézik ugyanis úgy, hogy az áltábornok odakerüljön. Így egy menekítő csapatot szervezhetnek, melybe beosztják azokat az angol hírszerzőket, akik gyanúsak számukra mint kettős ügynökök. Az egész dolog arra megy ki, hogy kiderítsék, kik a németeknek dolgozó, de a britekhez beépült ügynökök.

A film végig fordulatos, miközben rengeteg harcot is kapunk. Plusz ott van a havas osztrák Alpok hihetetlen látványa is. Richard Burton alakítja a különítményt vezető angol tisztet, akinek a legfőbb segítője Schaffer hadnagy Clint Eastwood alakításában. Mindketten nagyon jók. Értékelésem: 5 csillag, mert kémtörténetként és háborús filmként is élvezetes.

***

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://baracus.blog.hu/api/trackback/id/tr6418494574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása